Pracujesz z domu? Pamiętaj o zbilansowanej diecie - 5 prostych i szybkich przepisów dla Uzdalnionych

Powered by

Dieta? I to jeszcze podczas pracy zdalnej? Brzmi co najmniej jak średniej klasy horror, który wbrew pozorom może okazać się fantastyczną sielanką z epizodami romantycznymi w tle. Bo dieta to przecież nie stereotypowe ograniczanie kalorii i głodówki, ale kolorowe, smaczne, pachnące i sycące jedzenie, które dostarcza naszym organizmom niezbędnych wartości odżywczych.  

Przygotowywanie posiłków możemy potraktować jako chwilę odpoczynku i przerwy od komputera. Przede wszystkim jednak zbilansowana dieta poprawia koncentrację i efektywność, tak potrzebne nam podczas pracy, nie tylko zdalnej. 

Przygotowaliśmy dla was 5 przepisów, które z łatwością wykonacie w zaciszu swojej kuchni lub zmodyfikujecie według własnych preferencji. Dania są pyszne i jesteśmy przekonani, że jeśli raz ich spróbujecie, to na stałe zagoszczą w waszym menu. Zachęcamy do wypróbowania i podzielenia się wrażeniami.

Całonocna owsianka

Całonocna owsianka to jeden z najprostszych i najprzyjemniejszych przepisów śniadaniowych na słodko.  Przygotowanie jej zajmuje dosłownie kilka minut wieczorem, a rano możesz cieszyć się pysznym i wartościowym śniadaniem, które zapewni ci sytość na długi czas. 

Nakryty stół do śniadania, miski z przygotowaną  z owsianką
Foto: Unsplash
  • Przygotuj naczynie (np. miseczkę albo słoik), które można przykryć.
  • 4 łyżki płatków owsianych wsyp do naczynia.
  • Dodaj do płatków łyżeczkę cynamonu.
  • Jeśli chcesz, aby owsianka była jeszcze bardziej sycąca, dodaj jedną miarkę ulubionej odżywki białkowej o dowolnym smaku.
  • Dodaj do płatków łyżeczkę nasion chia. 
  • Posiekaj drobno 3 orzechy włoskie i dodaj do naczynia z płatkami oraz pozostałymi składnikami.
  • Następnie zalej płatki mlekiem kokosowym, migdałowym lub innym, które najbardziej lubisz. Mleka potrzebujesz tyle, aby pokryło płatki. 
  • Teraz czas na ulubione owoce. Pokrój banana w plasterki i dorzuć do owsianki, następnie dokładnie wymieszaj. Możesz dodać także garść borówek, truskawek czy malin (mogą być mrożone!).
  • Na sam koniec dodaj do owsianki łyżeczkę masła orzechowego (bez soli i cukru) i zamieszaj całość jeszcze raz dokładnie.
  • Tak przygotowaną owsiankę włóż do lodówki na całą noc, a następnego ranka ciesz się pysznym śniadaniem, które zrobiło się… samo!

Nasza rada: dodatki do owsianki miksuj według własnych upodobań, pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić ze słodkimi owocami czy kalorycznymi orzechami!

Letni leśny smoothie

Pożywny, kolorowy, smaczny i zdrowy! Taki właśnie jest koktajl, którego przepis znajdziecie poniżej, a którego smak przywodzi na myśl upalne, letnie dni. Co najlepsze, możecie go wykonać także zimą, gdy w sklepach nie  ma aż tak ogromnego wyboru świeżych owoców, dlatego jesteśmy przekonani, że pokochacie ten koktajl! 

Ręka trzymająca szklankę z leśnym smoothie
Foto: Unsplash
  • Przygotuj po jednej garści mrożonych jagód i malin. Dostaniesz je w niemal każdym, większym sklepie spożywczym lub dyskoncie, a jedno opakowanie starczy ci na co najmniej kilka koktajli. Owoce wrzuć je do misy blendera lub wysokiego naczynia.
  • Do owoców dorzuć dużą garść świeżych liści szpinaku oraz odrobinę soku z cytryny. 
  • Jeśli chcesz, aby koktajl był białkowy, dodaj miarkę ulubionej odżywki białkowej w dowolnym smaku. 
  • Do owoców i szpinaku dodaj około szklanki ulubionego mleka roślinnego, np. kokosowego lub migdałowego. 
  • Całość zblenduj i… gotowe! 

Nasza rada: koktajl możesz także delikatnie dosłodzić, np. łyżką miodu lub masła orzechowego. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z cukrem, nawet jeśli jest w tej zdrowszej postaci! 

Sałatka z winogronem i kurczakiem 

Lekki lunch albo pożywna kolacja – tym daniem możesz żonglować do woli! Jego wykonanie zajmie ci dosłownie chwilę, a robiąc nieco większą porcję, spokojnie możesz zostawić sobie część sałatki na drugi dzień. 

Miska z sałatką z winogronem i kurczakiem
Foto: Unsplash
  • Przygotowanie rozpocznij od pokrojenia piersi z kurczaka i doprawienia jej solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Jeśli lubisz inne przyprawy, to śmiało – w końcu ma smakować przede wszystkim tobie! Podsmaż kurczaka na niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie odstaw mięso do wystygnięcia.
  • W międzyczasie przygotuj sałatkę: mix sałat wsyp do miski.
  • Około dwie garście winogron przekrój na pół i dodaj do miski z sałatą.
  • Pokrój w kostkę serek brie (wystarczy około 100 – 120 gram), a następnie dodaj do miski z sałatą.
  • Do naczynia dodaj dwie garście drobno pokrojonych orzechów włoskich.
  • Gdy kurczak już wystygnie, dodaj go do miski z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj odrobinę soku z cytryny lub limonki, oliwę z oliwek oraz łyżkę miodu. Wszystko dokładnie wymieszaj jeszcze raz i ciesz się smakiem orzeźwiającej sałatki! 

Nasza rada: Jeśli nie chcesz dodawać kurczaka do sałatki, możesz zastąpić go smażonym tofu albo po prostu pominąć ten składnik.

Makaron zapiekany z fetą i pomidorami 

Ten przepis to chyba jeden z najszybszych z tego zestawienia. Pokochał go w zasadzie cały świat. Wcale nas to nie dziwi, ponieważ pyszny i pożywny obiad robi się tak naprawdę sam!

@feelgoodfoodie

Baked feta pasta with cherry tomatoes!! Recipe on blog • Inspired by @grilledcheesesocial 😘 #tiktokpartner #LearnOnTikTok #fetapasta #recipes

♬ original sound – Feel Good Foodie
  • Do wykonania tego obiadu potrzebujesz tylko kilku składników: kostki sera feta, kilkunastu pomidorków koktajlowych (15-20), odrobiny oliwy z oliwek, czosnku, oregano i oczywiście ulubionego makaronu. 
  • Rozpocznij od nagrzania piekarnika do temperatury 190 stopni. 
  • Do naczynia żaroodpornego włóż kostkę sera feta, umyte pomidorki koktajlowe, 4 obrane ząbki czosnku. Całość polej odrobiną oliwy i dopraw łyżeczką oregano, solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. 
  • W między czasie przygotuj ulubiony makaron według przepisu z opakowania (do takiej porcji użyj około 300 gram makaronu). 
  • Gdy wyjmiesz naczynie z piekarnika, delikatnie rozgnieć zapieczony ser, czosnek oraz pomidorki widelcem, następnie dodaj odcedzony makaron i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw ostatecznie do smaku i… zajadaj się pysznym makaronem!

Zapiekana cukinia po włosku

Jeżeli tak jak my uważacie, że najprostsze smaki są najlepsze, to na pewno uwielbiacie połączenie mozzarelli z pomidorami. Jeśli dodamy do tego cukinię, a całość zapieczemy w piekarniku, otrzymamy przepis idealny na lekki obiad lub kolację.

Naczynie z zapiekaną z cukinią
Foto: Unsplash
  • Do wykonania tego przepisu potrzebujesz 2 małe cukinie, 1 ząbek czosnku, suszone oregano, 1 dużego pomidora, 1 kulkę mozzarelli, a także odrobinę soli, pieprzu i oliwy z oliwek. 
  • Rozpocznij od podgrzania piekarnika do 180 stopni. 
  • W międzyczasie przygotuj cukinie – przepołów je, a pestki wydrąż łyżeczką. Cukinie dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną oregano, a następnie skrop je oliwą. Włóż je do naczynia żaroodpornego (lub na tacę piekarnika), a następnie zapiekaj rozcięciem do góry przez 25 minut. 
  • W między czasie pokrój pomidora oraz ser w plastry i ułóż je na upieczonej już cukinii naprzemienne warstwami. Całość dopraw jeszcze solą, pieprzem oraz oregano i wstaw do piekarnika na około 10 minut. Ser powinien być roztopiony, a całość delikatnie przypieczona, ale nie spalona. Gotowe!
Więcej z tej kategorii